top of page
Buscar

Lobbisme

  • conevaxlavidaesmas
  • 18 dic 2015
  • 9 Min. de lectura

Què és un lobby?


Primer de tot, com a punt de partida explicarem què són els anomenats lobbies. Aquest concepte procedent de l’anglès que té un significat de saló d’espera no agafa la seva forma literal sinó que es refereix a un grup de pressió. I què es considera grup de pressió? Els col·lectius més o menys organitzats que, amb la utilització de diverses estratègies intenten influir a l’Administració Pública, governs i parlaments per així promoure decisions que afavoreixin als interessos d’aquest sector o aquell al que representen.


El sorgiment i utilització dels lobbies té data en el segle XIX. I no acostumen a participar de manera directa en la política, aquest és un dels motius pels quals no tenen la seva pròpia coalició política, però el que procuren és guanyar-se la complicitat d’un grup polític que doni suport als objectius d’aquest grup de pressió. L’acció pren el nom de “fer lobby”, tot i que la més comunica és la del lobbisme.


Situació dels lobbis en Espanya


Un aspecte important és que en Espanya també existeixen els lobbies però resulten ser uns moviments polítics d’organitzacions que són un misteri. Això significa que es pot intuir qui són i quina és la seva influència, però, en realitat no existeix cap constància de la quantitat de diners que són capaços de moure.


Per tal de poder treure a la llum l’activitat, el grup parlamentari mixt va presentar en el mes de març del 2012 una proposició no de Llei en el Congrès del Diputats per posar en marxa un Registre de control dels lobbies, tal i com ja existia a països com Estats Units, Regne Unit, França o Canadà.


És la quarta vegada que en Espanya es va intentar regular aquesta activitat dels grups d’interès i, finalment va ser acceptada.


Segons la publicació que va fer el diari online El Confidencial l’any 2014 hi ha set casos destacables on es pot veure la influència que té el lobby empresarial en la política espanyola.


Després de la realització d’un informe de Transparència Internacional sobre el lobby en Espanya amb una durada de sis mesos, el Grup Popular del Congrés de Diputats va arribar a la conclusió de que s’havia de reformar el Reglament de la Càmara Baixa. Això tindria la repercussió en la regulació dels grups d’interès en la societat civil, és a dir, els lobbies.


Segons l’Associació de Professionals de les Relacions Institucionals, per la seva part, insisteix en que el registre voluntari i vigilància dels lobbies hauria de ser obligatori.

La influència d’aquest lobbies en la política d’Espanya es pot observar en aquells lobbies desregulats i no professionalitzats que han influït en el processos legislatius espanyols. Alguns exemples poden ser: Les lleis promogudes pel sector elèctric, el repartiment de la TDT, el tancament de Garoña el cas Bankia.


CELEM


Un dels exemples de lobby a Espanya relacionat amb les dones, és CELEM, que és la Coordinadora Espanyola del Lobby Europeu de Dones, i va ser creat en 1995, i correspon a la secció espanyola del EWL (European Women’s Lobby). CELEM engloba a sis plataformes autonòmiques i més trenta associacions nacionals.


Aquestes dues associacions són interlocutores en polítiques d’igualtat amb el Govern Espanyol i la Comissió Europea. CELEM també pertany al Observatori d’Igualtat i del Consell Rector del Institut de la Dona.


CELEM coordina totes les ONG’s de dones que existeixen a Espanya per impulsar i desenvolupar la igualtat de drets i oportunitats de les dones en Europa. A més, intenta aconseguir que les dones participin en llocs de treball que tinguin responsabilitat dins d’institucions locals, autonòmiques, nacionals i internacionals, així com en organitzacions i empreses de tot tipus, i vetllar per la promoció i la formació en el treball de les dones. També, produeix propostes de treball i polítiques socials i contra la violència de gènere.


Allò amb el que treballa CELEM és amb el associacionisme i xarxes de dones, presència europea i internacional, diàleg civil, dones en l’entorn rural, diversitat i emigració, violència de gènere, política social, llei d’igualtat, equilibri en la representació com a dret fonamental de ciutadania, i diversos projectes propis.


AESEG


Un dels pocs lobbies sanitaris espanyols que s’ha reconegut públicament com a lobbies ha estat AESEG. AESEG és l'organisme oficial representatiu de la indústria farmacèutica de genèrics a Espanya. Qualsevol empresa farmacèutica de fabricació de matèries primeres i principis actius farmacèutics, així com empreses de desenvolupament tecnològic que se centren les activitats dels medicaments genèrics a Espanya pot arribar a ser un membre de AESEG. AESEG es va constituir a Barcelona el març de l’any 1998 com una organització sense ànim de lucre a tot el país, amb l'objectiu de fomentar el coneixement i ús dels medicaments genèrics i crear una veritable cultura dels medicaments genèrics en el cor de la societat espanyola.


En l'actualitat, AESEG representa el 92% del mercat de genèrics espanyol i té un doble objectiu: donar suport al reconeixement del paper dels medicaments genèrics com un mecanisme d'estalvi per al pressupost del sistema de salut espanyol i, al mateix temps, desenvolupar una cultura amigable per als medicaments genèrics a Espanya.


De fet, AESEG és la principal associació que representa el sector de medicaments genèrics per garantir el seu correcte desenvolupament en el marc normatiu i jurídic coherent .


AAVP En relació amb el tema de sanitat pública i la preocupació per una sanitat digna i segura per a totes la dones trobem el AAVP ( Associació d'Afectades per la Vacuna del Papil·loma). Com ben s'explica a la seva pàgina web aquesta associació va ser creada en 2009 arran de la política ocasionada per la creació i l'expectació de la vacuna del papil·loma humà (VPH).

Com aquesta mateixa associació es defineix té la fi de promoure l'assistència, informació i organització de persones afectades en presentar efectes adversos per les vacunes que intenten prevenir alguns dels virus del papil·loma humà.

Per aquestes sis raons que anem a comentar posteriorment hem considerat que es tracta d'un cas de lobbisme, on un grup de pressió de dones porten lluitant i demanant al Ministeri de Salut durant sis anys el següent:

- Primer de tot, el simple fet de reconèixer l'existència d'aquests efectes adversos de la vacuna. - En segon lloc, una atenció sanitària adequada i segura per a les joves afectades que sofreixen dels efectes secundaris dolents en vacunar-se. - La presència d'un protocol d'actuació enfront d'aquesta situació que inclogui la recerca de tractaments, el seguiment de les afectades, un estudi sobre els efectes adversos i informació per part del personal sanitari de la utilitat d'aquesta vacuna i al mateix temps de les seves reaccions contràries. - També, exigeixen un fons de compensació pels danys causats per les vacunes. - I finalment, demanen la retirada de la vacuna VPH, ja que es justifiquen dient que les joves tenen altres mesures preventives contra aquest virus més eficaços i segures. Per exemplificar algunes de les accions que duen a terme aquest grup de pressió hem volgut agafar com a mostra aquest comunicat de premsa on informa sobre una reunió que va tenir lloc el passat 13 de novembre mitjançant la presidenta de l'associació ( Alicia Capella) amb alguns representants del Ministeri de Salut i altres institucions de sanitat pública. Vegem el comunicat de premsa a continuació: L'Associació d'Afectades per la Vacuna del Papil·loma reclama a Sanitat que es reconeguin els efectes adversos d'aquesta vacuna, recerca i informació "clara i real" a les famílies abans d'administrar-la. La presidenta de l'Associació d'Afectades per la Vacuna del Papil·loma Humà, Alicia Capella, es va reunir divendres passat 13 de novembre amb el Director General de Salut Pública Don José Javier Castrodeza, Donya Elena Andradas Aragonés, Donya Aurora Limia i tres tècnics de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris en el Ministeri de Sanitat, Assumptes Socials. Alicia Capella, en representació de totes les afectades, va exposar que un dels problemes amb el qual s'han trobat les víctimes és la falta de reconeixement dels efectes adversos que han patit o pateixen després de la vacunació del VPH, que estan ja descrits en les fitxes tècniques d'ambdues bovines: Gardasil i Cervarix. A més de ser una contradicció, ha impossibilitat la recerca per trobar tractaments que guareixin a aquestes joves Els tècnics reconeixen que aquesta vacuna, com tot medicament, produeix efectes adversos i que els ciutadans tenen aquesta informació en la fitxa tècnica o en el prospecte del producte. Alicia Capella trasllada la seva preocupació per la informació que molts metges estan donant als ciutadans en intentar convèncer-los que aquesta vacuna no produeix efectes adversos, per la qual cosa creu que és de màxima urgència reforçar la informació perquè les persones que es van a vacunar siguin coneixedores no només dels beneficis sinó també dels riscos que són una realitat.

Un altre dels temes discutits en aquesta trobada és la transparència en la informació que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha d'oferir. Els tècnics de la AEMPS van informar que estan treballant perquè la informació de les notificacions de sospites de reaccions adverses als medicaments sigui pública i els ciutadans puguin accedir a ella com fan en altres països europeus. Fins que a Espanya es pugui accedir a aquesta informació, es comprometen a facilitar a la AAVP tota la informació de la qual disposen i a tenir a partir d'aquest moment una major comunicació amb aquesta Associació.

Alicia Capella, trasllada també la seva preocupació per l'escassetat d'estudis epidemiològics que s'han realitzat per establir la causalitat o no dels efectes adversos amb la vacuna -en concret al nostre país no s'ha realitzat cap. De la mateixa forma, “SOL·LICITA que es duguin a terme fiqui anàlisi per tècnics independents que no tinguin cap tipus de conflicte d'interessos amb la indústria farmacèutica perquè realment es pugui valorar si el balanç beneficio–risc encara segueix sent favorable. És difícil trobar alguna cosa sinó es busca, per tant cal començar a investigar seriosament ja.”

Les notificacions que requereixen recerca urgent des de la AAVP són les que van acabar en mort (352) i les malalties de tipus neurològic- ja que són les més notificades (10.156) en la base de dades de l'Agència Europea del Medicament.

Ja que les vacunes no són perfectes i s'apliquen a persones sanes, seria necessari promoure i acceptar un debat científic per a la seva contínua millora i resolució de dubtes, així com crear un fons de compensació de danys com existeixen en altres països com EUA o França.

Fins al moment, les Autoritats Sanitàries no han actuat amb responsabilitat. L'hipotètic benefici que suposadament aquesta vacuna pugui tenir per a gran part de les nenes que s'hagin vacunat -benefici que està per veure-, no pot en cap cas suposar l'abandó de les víctimes a la seva sort. Per tant, apel·lem a la responsabilitat que tenen per vetllar per la salut dels ciutadans, tinguin en compte les nostres peticions i compleixin els compromisos adquirits. En una de les pàgines de la marca Evax podem veure que es preocupen per la salut de les persones que puguin sofrir el virus del papil·loma humà. A traves dels seus varis apartats ens va informant sobre tota la informació que ens anés rellevant. Per exemple ens explica a manera d'introducció què és el virus del papil·loma humà (comunament anomenat (HPV) i quals són els símptomes que et permetrien, com a individu veure que ho tens.

D'una banda ens explica al seu apartat “Com es transmet la infecció del HVP?”. Aquí intenten tranquil·litzar a la població en general, explicant el com es transmet i informant a la societat femenina que 75% de les dones tindran una infecció d'aquest tipus. D'altra banda ens explica també “com és la relació entre infecció i càncer cervical?” una altra vegada i tempta que la societat no tingui por explicant que sense presència d'un HPV no pot desenvolupar-se en cap cas en un càncer si no hi ha una altra variable pel mig. Una altra vegada els redactors de Evax intenten solidaritzar-se amb la causa informant en general sobre el cas. També ens mostra que si tenim o a de aquestes infeccions no és per tant ja que la probabilitat de curació de gairebé 100%.

Però el que sobretot ens interessa tant com abraça Evax que com a persones que poden ser infectades que hi ha “Les noves bovines profilàctiques pel HPV. Aquestes dues vacunes (trucades Gardsil i Cervatix) són dues vacunes que són útils per combatre el virus de manera concreta. Aquestes dues vacunes de fet han estat introduïdes dins del calendari de vacunes i serà subvencionat pel sistema de salut espanyol en el cas que les persones que vulguin ser vacunades tinguin una certa edat (ja que el rang d'edat o a de les coses que es demana és que les injeccions es posin a una edat concreta). En un sentit ampli són «lobbies» des de les grans empreses fins a una petita associació de mestresses de casa. En un sentit estricte, solament aquelles persones la professió de les quals és el fer pressió, que normalment poden identificar-se amb les grans empreses d'un país: immobiliàries, bancs, elèctriques...

Els professionals del «lobby» tracten de seguir l'acció dels Governs que puguin afectar al seu client i guanyar-se el seu favor. Han de saber on cridar, amb qui parlar i en quin moment del procés legislatiu han d'intervenir per defensar als seus clients. En la seva cara més fosca, aquestes pràctiques poden suposar donacions clandestines als partits polítics i tot tipus de favors.



BIBLIOGRAFIA:

CELEM. [Pàgina web]. [Consultat en: 22 de noviembre de 2015]. Disponible en: <<http://www.celem.org/>>


Bárnes G., Hector. Lobbies: el oscuro poder de los grupos de influencia [diari online] El Confidencial. 2013. [Consultat en: 22 de noviembre de 2015]. Disponible en:

<<http://www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida/2013-03-22/lobbies-el-oscuro-poder-de-los-grupos-de-influencia_202341/>>

Grasso, Daniele. “Siete casos que demuestran cómo influye el 'lobby' empresarial en la política española”. [diari online] El Confidencial. 2014. [Consultat en: 22 de novembre de 2015]. Disponible en: <<http://www.elconfidencial.com/espana/2014-09-28/siete-casos-que-demuestran-como-el-lobby-influye-sobre-la-politica-espanola_217110/>>

Evax. “El papil·loma virus humano”. [Consultat en: 22 de novembre de 2015]. Disponible en: <<http://www.evaxtampax.es/el-papiloma-virus-humano>>


 
 
 

Comments


Posts Destacados
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Posts Recientes
Búsqueda por Tags
Síguenos
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

© 2015 per GRUP EVAX. Creat amb Wix.com

bottom of page